کولوکیشن چیست و چه کاربردی دارد؟

کولوکیشن یا کلوکیشن (Colocation) کهCo-Location یا کولو (Colo) نیز نامیده می شود، به سرویس میزبانی ارائه شده توسط دیتاسنترها و شرکت های میزبانی وب گفته می شود که در آن فضای مورد نیاز برای سرور اجاره داده می شود. در این سرویس شرکت میزبان موظف است تا فضای مورد نیاز برای دیتاسنتر، تجهیزات، امنیت و … را در اختیار شما قرار دهد.
در واقع شما سرور خود را خریداری می کنید و آن را با پرداخت هزینه ای در دیتاسنتر شرکت میزبان قرار می دهید. شرکت میزبان نیز وظیفه نگهداری از سرور شما را متقبل می شود. در ادامه به صورت مفصل درباره این سرویس صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
موارد استفاده از خدمات کولوکیشن
شرکت ها و سازمان هایی که به سرور نیاز دارند و برای مدت طولانی از آن استفاده می کنند، ترجیح می دهند به جای پرداخت هزینه بالای اجاره سرور، سخت افزار آن را خریداری نمایند، اما خرید سرور ابتدای راه است و راه اندازی آن به زیر ساخت شبکه، محفظه رک به منظور قرار دادن سرور، سیستم سرمایشی، برق، امنیت و .. نیاز دارد که تامین موارد ذکر شده و نیروی انسانی که برای آن ها در نظر می گیرند، مستلزم پرداخت هزینه های بالایی است.
نحوه کار کولوکیشن
کولوکیشن سرویسی است که به شرکت ها و سازمان هایی که دارای سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز هستند اما نمی توانند شرایط ذخیره آن ها را فراهم کنند، ارائه داده می شود. در واقع این شرکت ها و سازمان ها می توانند از ارائه دهندگان خدمات خود محل نگهداری را اجاره کنند و شرکت های میزبانی نگهداری از سرور را بر عهده می گیرند.
سپس مشتریان می توانند سخت افزار خود را به مرکز داده برده و آن را تنظیم و پیکربندی نمایند. ارائه دهنده و سخت افزار مشتری به هیچ عنوان با یکدیگر در ارتباط فیزیکی نیستند، البته به جز در مواردی که درخواست کمک اضافی می شود که از آن به عنوان دست از راه دور یاد می کنند.
علاوه بر این که سخت افزار مشتری میزبانی می شود، مرکز داده هم چنین موظف به مدیریت محیط زیست به ویژه خنک سازی، امنیت داخلی، منبع تغذیه مطمئن و حفاظت از سرور در برابر حوادث طبیعی می باشد.
موارد ارائه شده توسط میزبان کولوکیشن
شرکت میزبانی مسئولیت های زیر را در قبال مشتریان بر عهده دارد:
تامین امنیت
زمانی که سیستم خود را به شرکت میزبانی می سپارید می توانید از امنیت و هم چنین محدودیت دسترسی به آن اطمینان حاصل کنید، چرا که شرکت میزبانی قابلیت دسترسی به مکان فیزیکی سرور را ایمن و مجاز می کند. این کار به وسیله اقداماتی مانند نصب سیستم مداربسته، قفل های بیومتریک و شناسایی برای هر یک از پرسنل امکان پذیر می شود. البته شرکت میزبان مسئولیتی در قبال حملات سایبری بر عهده نمی گیرد. مشتریان خود مسئول امنیت سیستم خود در برابر این حملات می باشند، اما شرکت ارائه دهنده خدمات می تواند از سیستم به صورت فیزیکی محافظت کند و ورود افراد بدون مجوز را منع نماید.
قدرت
شرکت ارائه دهنده موظف است برق و خدمات مورد نیاز دیگر را تامین کند. پشتیبان گیری از انرژی، مانند ژنراتورها در زمان قطعی برق نیز شامل این موارد می شود. تامین انرژی و استفاده بهینه از آن یک جز اساسی به شمار می رود. مراکز داده قادر به فراهم کردن زیر ساخت منبع تغذیه ای هستند که بتواند در طولانی مدت مورد استفاده قرار گیرد، بدون این که خللی در کار به وجود آورد.
سیستم خنک کننده
تولید گرمای زیاد از مشخصه های اصلی سرور و تجهیزات فعال شبکه می باشد. شرکت های میزبانی با ارائه سیستم های خنک کننده پیشرفته اضافی می توانند کارکرد بهینه سرورها را تضمین کنند. خنک سازی سیستم یکی از اصول مهم نگهداری می باشد که اگر به درستی انجام شود می تواند ضمن جلوگیری از آسیب، عمر مفید سخت افزار را نیز افزایش دهد.
ذخیره سازی سیستم
مرکز داده موظف به اجاره فضای فیزیکی مورد نیاز برای سرور شما می باشد. این شما هستید که انتخاب می کنید که سرور و سخت افزار شما در کدام یک از سه گزینه زیر ذخیره شود:
کابینت های مستقل: هر کابینت می تواند فضای مورد نیاز چندین سرور را به صورت رک تامین کند. تهیه کنندگان به طور معمول کابین های کل را اجاره می دهند البته این امکان نیز وجود دارد که برخی کابینت های جزئی را نیز در اختیار مشتریان قرار دهند.
Cage: قفس به منطقه قفل شده ای گفته می شود که به صورت جداگانه کابینت های سرور را در خود ذخیره می کند. قفس ها دسترسی فیزیکی به تجهیزاتی که درون آن ها قرار داده می شود را محدود کرده و می توانند به منظور قرار دادن کابینت های مورد نیاز مشتریان ساخته شوند.
Suites: این ها اتاق های کاملا محصور در مرکز داده های کولوکیشن می باشند.
پشتیبانی اضطراری
شرکت میزبانی بایستی دارای یک برنامه بازیابی فاجعه باشد. لازمه این کار این است که مراکز داده دور از مناطقی که احتمال بروز فاجعه در آن ها وجود دارد، ایجاد شوند. در واقع پشتیبانی اضطراری به معنای تقویت سایت در برابر اختلالاتی مانند قطعی برق نیز می باشد که میزبان باید برای رفع این اختلال ها برنامه داشته باشد، به عنوان مثال در صورت قطعی برق از یک ژنراتور پشتیبان بهره بگیرد.
انطباق
شرکت های ارائه دهنده باید برای سازمان هایی مانند مراکز درمانی، خدمات مالی و … که دارای اطلاعات محرمانه و حساسی هستند و از قوانین خاصی پیروی می کنند، پیکربندی و زیر ساخت های مخصوصی ارائه دهد که مطابق با مقررات رسمی باشند.
رک (Rack)
در واقع کولوکیشن همان اجاره فضای رک به حساب می آید. رک به محفظه فلزی گفته می شود که سرور، مودم، روتر و … درون آن قرار می گیرند. این محفظه ها به خوبی در دیتاسنترها قرار گرفته اند و از سرور و تجهیزات آن در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کنند. رک ها در انواع مختلفی تولید می شوند که واحد اندازه گیری آن ها، یونیت (Unit) می باشد.
امنیت
امنیت یکی از اصول مهم و اساسی در نگهداری از سرور می باشد. امنیت سرور ها به مکان دیتاسنتر و کیفیت خدماتی که ارائه می دهد، بستگی دارد. این خدمات شامل مواردی مانند سیستم سرمایشی مناسب، محافظت از سرور در برابر گرد و غبار، کنترل دما، سیستم اطفاء حریق و … است.
از دیگر مواردی که در تامین امنیت سرورها مورد نیاز است می توان به سیستم ذخیره برق UPS برای زمان هایی که برق اصلی سرور دچار مشکل می شود، ژنراتور برای مواقعی که برق دیتاسنتر به طور کلی به مشکل می خورد، تنظیمات امنیتی ویژه به خصوص فایروال سخت افزاری و … اشاره کرد.
آپ تایم (Uptime) یا در دسترس بودن دائم
از موارد مهم دیگری که در مورد سرورها می توان به آن اشاره کرد، آپ تایم بالا و اتصال دائم به اینترنت می باشد. بهبود زمان Uptime و کاهش زمان Downtime (از دسترس خارج شدن سرور) نشان دهنده این است که شرکت ارائه دهنده خدمات از کیتفت بالایی برخوردار است و خدمات دیتاسنتر در سطح عالی می باشد.
هزینه خدمات کولوکیشن
سرویس کولوکیشن یکی از مقرون به صرفه ترین خدمات میزبانی وب به شمار می رود. در واقع اجاره فضای دیتاسنتر در مقایسه با اجاره سرور به هزینه کم تری احتیاج دارد. البته میزان هزینه و قیمت کولوکیشن به میزان فضایی که در دیتاسنتر استفاده می شود، بستگی دارد. از عوامل دیگری که در قیمت کولوکیشن موثر است، می توان به میزان ماهیانه ترافیک و میزان برق مصرفی اشاره نمود.
هم چنین بخوانید: شرایط نگهداری از سرور ها