پروتکل SFTP چیست و چه تفاوتی با پروتکل FTP دارد؟
پروتکل های FTP و SFTP دو پروتکل مهم جهت انتقال فایل ها و اطلاعات هستند. پیش تر با پروتکل FTP و کاربرد آن آشنا شده ایم و می دانیم که وظیفه ی این پروتکل انتقال داده ها و اطلاعات از یک سیستم به سیستم دیگر می باشد. لازم به ذکر است که رد و بدل کردن داده ها بین دو سیستم کار دشواری نیست اما گاهی اوقات ممکن است دو سیستم دارای نوع فایل های متفاوتی بوده و از روش های متفاوتی برای انتقال متن و داده استفاده نمایند و یا ساختار پوشه های متفاوتی داشته باشند. پروتکل FTP برای حل این مشکل، دو لینک ارتباطی بین سیستم ها ایجاد می کند که یکی از لینک ها برای انتقال داده ها و لینک دیگر جهت کنترل ارتباط استفاده می شود.
تعریف پروتکل SFTP
SFTP کوتاه شده عبارت Secure File Transfer Protocol بوده و نسخه امن پروتکل FTP می باشد. این پروتکل زمینه ی انتقال داده ها و اطلاعات را در یک محیط امن فراهم می نماید. اتصال مربوط به انتقال فایل و اتصال ارسال دستورات در پروتکل SFTP به شکل رمزگذاری شده می باشند، این امر موجب حفاظت از اطلاعات و داده هایی می شود که بین دو سیستم در حال ارسال و دریافت هستند. پروتکل های FTP و SFTP شبیه به هم عمل می کنند اما SFTP برای انتقال داده ها از SSH بهره می گیرد.
اما وقتی می گوییم پروتکل SFTP نسخه امن پروتکل FTP است منظورمان چیست؟
SFTP داده ها و اطلاعات را رمزگذاری کرده و منتقل می کند، در این حالت داده ها و اطلاعات غیر قابل نفوذ بوده و کسی قادر به دیدن اطلاعات در حال انتقال نخواهد بود. صفر تا صد امنیت مورد نیاز SFTP با استفاده ازSSH (Secure Shell) تامین می شود. در واقع استفاده از روش های رمز گذاری شده موجب می شود تا پروتکل SFTP قدرت لازم برای ایجاد امنیت داده های در حال انتقال را داشته باشد.
SFTP از یک پورت واحد برای تمامی ارتباطات خود استفاده می کند، به این صورت که احراز هویت اولیه، فرامین FTP و انتقال اطلاعات به وسیله ی پورت 22 سرور انجام می شود.
نحوه ارتباطات در پروتکل FTP بر پایه متن ساده است در حالی که در SFTP ارتباطات بر مبنای بسته های داده صورت می گیرند.
تفاوت پروتکل های SFTP و FTP
- ایجاد ارتباط و انتقال داده ها در SFTP بر خلاف FTP، به صورت رمز گذاری شده است.
- فعالیت FTP تحت پروتکل TCP/IP است اما SFTP به عنوان بخشی از پروتکل SSH (نرم افزار ارتباط از راه دور) عمل می کند.
- SFTP از یک کانال امن برای انتقال داده ها استفاده می کند اما FTP دارای کانال امنی به منظور انتقال فایل بین هاست ها نمی باشد.
- SFTP از پورت 22 سرور بهره می گیرد اما پورت های ورودی و خروجی پروتکل FTP روی پورت 21 می باشد.
- روش انتقال در FTP به شکل مستقیم است در حالی که SFTP از روش انتقال در تونل بهره می گیرد.
- انتقال داده ها توسط FTP با استفاده از 2 کانال اما در SFTP با استفاده از یک کانال انجام می شود.
- ساختار مورد استفاده توسط FTP ساختار سرویس دهنده- سرویس گیرنده است اما پروتکل SFTP از ساختار SSH بهره می برد.
مزایای پروتکل SFTP
- SFTP از یک کانال امن برای انتقال داده ها استفاده می کند، از این رو داده های در حال انتقال به آسانی قابل رویت و شنود نیستند.
- ارتباطات این پروتکل همیشه به صورت امن صورت می گیرد.
- امکان نصب نرم افزار بدون دسترسی سطح بالا وجود دارد.
- می توان پورت های TCP/IP را در کانال رمز گذاری شده به شکل دو طرفه هدایت نمود.
معایب پروتکل SFTP
- انتخابی بودن اکثر استاندارد ها تعریف شده موجب تداخل بین نرم افزار های مختلفی می شود که توسط شرکت های مختلف تولید شده اند.
- ارتباطات به شکل باینری بوده و امکان ثبت گزارش آن ها وجود ندارد.
- به آسانی نمی توان کلید های SSH را مدیریت و ارزیابی نمود.
در انتها باید بگوییم که پروتکل های FTP و SFTP دو پروتکل مهم برای انتقال داده ها و فایل ها می باشند اما پروتکل SFTP در کنار معایبی که دارد، امن ترین روش برای انجام عمل انتقال است.